cover afbeelding

Kroon & brugwerk

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Soms is de kroon dermate beschadigd of misvormd dat deze vervangen moet worden door een kunstkroon. Meerdere kronen naast elkaar die aan elkaar vastzitten noemen we een brug.

Waarom is een kroon of brug nodig?
Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon of brug:

  • Tandbederf; Een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen.
  • Cosmetisch; Grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.
  • Ongeluk; Tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk.
  • Ontbrekende tand; om diverse redenen kan een er een tand ontbreken (hierbij wordt eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon). Ook kan hier gekozen worden voor een brug. Dit gebeurt vaak als de twee elementen naast het ontbrekende element ook een kroon nodig hebben. De technieker maakt dan drie aan elkaar vastzittende kronen die bevestigd worden op de twee buitenste wortels.

De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna zal uw tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken. Er wordt gebruik gemaakt van een dun draadje om het tandvlees van de kies af te houden, zodat de afdruk nauwkeurig kan worden gemaakt. Deze afdruk wordt dan opgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maakt een tandtechnicus de kroon aan de hand van de afdruk. De kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt afhankelijk van de situatie. De tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van de omliggende eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel en past het goed in uw mond.

Tijdelijke kroon
Totdat de definitieve kroon klaar is, wordt er een tijdelijke kroon over uw tand of kies geplaatst. U kunt met een tijdelijke kroon gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is niet zo sterk als de definitieve kroon.

Plaatsen definitieve kroon
Wanneer de kroon klaar is wordt de noodkroon en het cement waarmee deze vastzat verwijderd. De definitieve kroon wordt gepast en als kleur en pasvorm naar wens zijn, wordt de kroon definitief geplaatst. 

Levensduur kroon en brugwerk
Een kroon of brug gaat in een optimale situatie gemiddeld 15 jaren mee. Het is van groot belang om de kroon of brug goed schoon te houden met bijvoorbeeld ragers of tandenstokers.