cover afbeelding

Preventie

De preventieassistente is een gediplomeerde assistente die speciaal is opgeleid om een aantal mondhygiëne behandelingen in de tandartspraktijk uit te voeren. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van tandsteen, polijsten, plaquetest, poetsinstructies geven, en een instructie om tussen de tanden en kiezen effectief schoon te maken zoals tandenstokers en/of ragers.

Als de tandarts u heeft doorverwezen naar de preventieassistente is er vaak iets aan de hand met uw tandvlees. U kunt last hebben van ontstoken, bloedend of gevoelig tandvlees, veel aanslag, tandsteen en/of tandplaque.

Bij uw eerste bezoek aan de preventieassistente wordt de conditie van uw tandvlees in kaart gebracht door middel van een pocketsonde. De preventieassistente meet hierbij de conditie van uw tandvlees en noteert deze uitkomst, een DPSI score, op uw patiëntenkaart.

Daarna zal ze uw gebit uitgebreid gaan reinigen door met behulp van een aantal instrumenten. Ze verwijdert hierbij plaque, tandsteen en aanslag. Na de reiniging zal er een uitgebreide voorlichting en instructie worden gegeven over uw gebitsverzorging thuis, zoals poetsinstructie en het gebruik van tandenstokers, ragers en/of mondspoelmiddelen.
De preventieassistente zal u ook advies geven over de periodes die tussen uw bezoeken zitten.

Bij uw volgende bezoeken zal elke keer de conditie van het tandvlees worden gecontroleerd en worden genoteerd op uw patiëntenkaart door middel van de DPSI-score. Zo kan er bij elk bezoek worden teruggekeken of er verbetering of verslechtering optreedt. Ook zal het hele gebit weer worden gereinigd en eventueel de adviezen voor thuis worden aangepast.

Gedelegeerde taken:
Naast deze behandeling zijn de preventieassistentes ook opgeleid in het uitvoeren van andere, zogenoemde gedelegeerde taken in opdracht van de tandarts, zoals bijvoorbeeld het geven van anesthesie. Alle preventieassistentes maken ook afdrukken, röntgenfoto’s en plaatsen noodkronen.